Säästä sähköä – Helpot vinkit energiatehokkaampaan arkeen

Tänään vietetään kansallista päivää, jolloin keskitetään huomio eri tapoihin säästää kodin energiankulutuksessa. Energiansäästö ei aina välttämättä vaadi radikaaleja muutoksia asumiseen. Säästöä on mahdollista kerryttää pienillä teoilla ja huomioilla arkielämässä.

Kahdeksan helppoa vinkkiä päivittäiseen sähkönsäästöön

 1. Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä ja kun poistut kodistasi
 2. Ota lyhyempiä ja/tai viileämpiä suihkuja säästääksesi vedenlämmityskuluissa
 3. Irrota pistokkeista sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä
 4. Käytä tiski- ja pesukonetta vasta, kun ne ovat täynnä
 5. Käytä kansia ruokaa laittaessasi, se voi säästää ruuanlaittoon vaadittavaa energiamäärää huomattavasti
 6. Säädä jääkaapin lämpötila optimaaliseen 5 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen. Tätä kylmemmät lämpötilat vievät vain turhaan energiaa.
 7. Energiatehokkaimmat löylyt saat 70-80 lämpöasteessa. Tätä korkeammat lämpötilat kuluttavat jopa kymmeniä prosentteja enemmän sähköä.
 8. Hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpöä ruokaa laittaessasi: laita ruoka jo lämpeävään uuniin ja sammuta uuni hieman ennen kuin ruoka on valmis.

Erityishuomiota päivittäisessä elämässä kannattaa kiinnittää viihde-elektroniikan energiankäyttöön, lämpimän veden käyttöön ja kodin valaisuun. Erilaiset elektroniset laitteet ovat niin luonteva osa arkipäiväämme, että unohdamme ne helposti päälle käytön jälkeen. Älä siis jätä tv:tä turhaan päälle ”taustaääneksi”, kun et sitä varsinaisesti katso. Myös pöytätietokone on varsinainen energiasyöppö, joten muista sammuttaa laite, kun et sitä enää käytä. Lisäksi erilaiset sähkölaitteiden laturit kannattaa heti käytön jälkeen irrottaa pistorasiasta.

Useassa kodissa sähkön piilokuluttaja on viemäriin loriseva lämmin vesi, jota kulutamme arjessa hyvin huomaamatta suuriakin määriä. 15 minuutin lämmin suihku kuluttaa sähköä jopa saunomisen verran. Pyri siis tehokkaaseen suihkutteluun, mikäli toivot säästöjä sähkökuluissa.

Kotimaamme tuomia ehdottomia hyötyjä ovat kesän tarjoamat valoisat päivät, jolloin harvoin kodin lisävalaisulle on tarvetta. Vastapainona pimeät talvet tuovat kuitenkin haasteensa, mutta valaisimille vaihtoehtona voivat olla esimerkiksi energiatehokkaat, sesonkiluontoiset LED-valot tai kynttilät. Muistathan kuitenkin kiinnittää näiden kohdalla huomiota paloturvallisuuteen.

Pitkän aikajänteen muutoksia, joilla voit saavuttaa merkittävää sähkönsäästöä

 1. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita
 2. Tue kotisi lämmitystä erilaisilla energiatehokkailla ratkaisuilla tai optimoi kotisi lämmitys käyttötarpeen mukaan
 3. Uusi kotisi sähköistys, mikäli järjestelmä on yli 30 vuotta vanha

Mikäli pienet päivittäiset keinot eivät mielestäsi tuo tuntuvia muutoksia kotisi sähkönkulutukseen ja tavoittelet kokonaisvaltaisesti energiatehokkaampaa asumista vuoden ympäri, voi ratkaisu löytyä sähköjen uusimisesta. Tämä toki vaatii suurempia investointeja, mutta mahdollistaa merkittävämmät säästöt.

Sähkösaneeraus antaa paremmat mahdollisuudet kodin energiankulutuksen yksilölliseen optimointiin ja on hyvä keino parantaa energiatehokkuutta pitkällä aikajänteellä. Kotivon sähköremontin yhteydessä voidaan kiinnittää erityishuomiota kodin ja pihapiirin valaistukseen sekä asuintilojen tehokkaaseen lämmitykseen.

Samalla, kun kodin johdotus uusitaan, on järkevää päivittää myös niihin yhdistettävät sähkökalusteet, kuten pistorasiat ja valaisimet. Vanhat valaisimet ovat usein melkoisia energiasyöppöjä, joten pelkästään niiden vaihtaminen nykyaikaisiin LED-valaisimiin parantaa huomattavasti kodin kokonaisenergiankulutusta ja alentaa käyttökustannuksia. LED-valaisimet palavat kirkkaasti ja valaisevat tehokkaasti, mutta ovat samaan aikaan hyvin energiapihejä. Uusilla valaisimilla voidaan muodostaa huomattavia säästöjä, eikä se edellytä mukavuuksista luopumista.

Mikäli koti on sähkölämmitteinen, Kotivon sähköremontin yhteydessä lämpöpatterit vaihdetaan uusiin, energiatehokkaisiin malleihin. Uudet patterimallit hyödyntävät sähköenergian mahdollisimman tehokkaasti lämpöenergiaksi, ilman, että hukkalämpöä syntyy. Lisäksi nykyaikaiset lämpöpatterit ovat helposti säädeltävissä, jolloin huonetilan lämpö on aina miellyttävä ja patterit eivät porota turhan kovalla lämmöllä, kuluttaen ylimääräistä energiaa.

Sähkösaneerauksen jälkeen kodin virrankulku on hallittua ja sähkökalusteet nykyaikaisia, tämän päivän turvallisuusvaatimuksia vastaavia. Kokonaisuuden ollessa kunnossa sekä energiatehokkuus että kodin turvallisuus kasvavat huomattavasti.

Haluatko asiantuntijan mielipiteen kotisi sähköjärjestelmän kunnosta ja kehitysehdotukset energiatehokkaampaan asumiseen? Varaa maksuton kartoitus www.kotivo.fi tai 020 7669 941

Autamme sinua mielellämme!

Kategoriat: Ajankohtaista, Yleinen |