Mistä tiedät, milloin omakotitalosi sähköjärjestelmä tulisi uusia?

Omakotitalo kätkee rakenteisiinsa laajan ja monimuotoisen sähköjärjestelmän, joka mahdollistaa sinulle tämän päivän asumisen helppouden, kotona olemisen mukavuuden sekä katkeamattoman lämmityksen.

Sähköjärjestelmä ja siihen kuuluvat laitteet kuitenkin kuluvat käytössä ja ikääntyessään, jonka vuoksi uudistaminen tulee väistämättä eteen samalla tavoin, kuin esimerkiksi putkiremontti. Taloteknisten järjestelmien uudistaminen on kodin elinkaaren jatkuvuuden kannalta välttämätöntä.

Putkiremontista poiketen sähkösaneeraus vaikuttaa erityisen paljon kotisi kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen, asumismukavuuteen sekä kodin kuntoon. Millä tavoin sitten voit tunnistaa oman kotisi sähköremontin tarpeen ja milloin se olisi järkevää toteuttaa?

 

Vanhan sähköjärjestelmän ongelmat kertovat uudistamisen tarpeesta

Tyypillisesti 60-80 luvulla rakennettujen omakotitalojen sähköjärjestelmän ongelma on se, että sähköistys on kauttaaltaan vanhentunut eikä vastaa tämän päivän turvallisuusvaatimuksia. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kiinteät valaisimet ovat toiminnaltaan heikkoja, pistorasiat ovat maadoittamattomia, vikavirtasuoja uupuu, sulakemerkinnät ovat puutteellisia ja sähköjärjestelmässä saattaa esiintyä löysäliitoksia. Lisäksi on tyypillistä, että vanhojen sähköjärjestelmien saneerauksien yhteydessä löydetään omatoimisesti tehtyjä sähköasennuksia, jotka eivät ole turvallisia.

 

Kotivon pitkäaikainen ja kokenut asentaja Juuso Matilainen kertoo, kuinka asiakkaat ovat tavallisesti päätyneet uudistamaan kodin sähköjärjestelmän:

”Usein asiakkaat huolestuvat huomattuaan, että sulakkeet palavat tarpeettoman usein ja sähkökalusteet alkavat olla vanhentuneita ja huonossa kunnossa. Toisinaan taas remonttipäätökseen ajaa aiheellinen huoli turvallisuudesta, vaikka näkyviä ongelmia ei ole vielä esiintynyt.

Sähkösaneerauksen tavoitteena ja lähtökohtana on aina asiakkaan kodin elinkaaren pidentäminen ja tietysti asukas haluaa usein ratkaisullaan taata turvallisen sekä pitkäikäisen kodin niin lapsille kuin lapsenlapsillekin.”

 

Puutteelliset ja maadoittamattomat pistorasiat ovat monen suomalaisen asujan riesa 

Näyttääkö johtokaaos tutulta? Olet ehkä itsekin paikannut kotonasi pistorasioiden niukkaa määrää jatkojohdoilla.

”Usein 60-80 luvulla ja jopa nykyään 2000-luvun alkupuolella rakennetuissa taloissa on nykyelektroniikan tarpeisiin liian niukasti pistorasioita, jonka vuoksi vääränlaiset sähkökytkennät ovat harmillisen yleisiä.”

Jatkojohtojen jatkuva käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä ne ovat tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön, kuten talvella sesonkivaloja varten. Jatkuvassa käytössä sähköjärjestelmään liitetään helposti enemmän sähkölaitteita, kuin se on aikoinaan mitoitettu kestämään, joka voi aiheuttaa ylikuormittumisen.

Usein 60-80 luvun omakotitaloissa pistorasiat ovat myös maadoittamattomia, eivätkä sen vuoksi suojaa sähkönkäyttäjää tarpeeksi tehokkaasti.

 

Löysät liitokset ovat salakavala riski 

Vanhojen omakotitalojen sähköjärjestelmän liitoksissa tapahtuu ajan myötä lämpölaajenemista. Tämän reaktion myötä sähköliitokset löystyvät helposti sähkölaitteessa, joka aiheuttaa kuumenemista liitoksissa ja johtimissa. On sanomattakin selvää, että kyseinen reaktio ei ole toivotunlainen ja voi pahimmillaan aiheuttaa palovaaran.

 

Vanhat kiinteät valaisimet tuottavat hurjan määrän lämpöä

Useassa 60-80-luvun omakotitalossa olevat vanhat kiinteät valaisimet tuottavat kuluttamastaan energiasta jopa noin 90 prosenttia lämpöä. Tämä tarkoittaa sitä, että pidemmällä aikavälillä lämpö haurastuttaa valaisimen muoviosia, jotka toimivat valaisimen eristeenä.

”Kun palanut lamppu jossain vaiheessa vaihdetaan valaisimeen, haurastunut muoviosa rikkoutuu herkästi. Rikkinäinen valaisin, jossa on puutteelliset eristeet on paloturvallisuusriski ja tulee vaihtaa viipymättä uuteen.”

 

Palaneen käry voi johtua ylikuumenemisesta tai pölystä sähkölaitteessa

Onko kodissasi joskus palaneen käry muusta, kuin ruuanlaitosta johtuen? Haju saattaa viitata jonkin laitteen ylikuumenemiseen sähköjärjestelmässä. Kyse voi olla valaisimen, pistorasian tai valokatkaisijan haurastuneiden johdotuksien kuumenemisesta, mutta toisinaan myös sähkölaitteisiin kerääntynyt pöly voi aiheuttaa vastaavaa. Palaneen haju on kuitenkin vakavasti otettava oire ja alkuperä on syytä selvittää.

 

Vanhan sähköjärjestelmän ja nykyaikaisen sähköjärjestelmän vertailusta käy selville, että turvallisuus ja kyky vastata tämän päivän tarpeisiin poikkeavat selkeästi toisistaan.

 

Ammattilaisemme toimii tukenasi, kun haluat huolehtia kotisi kunnosta ja pidentää sen elinkaarta

Vanhemman omakotitalon omistajana on tärkeää muistaa, että sähkövarustuksen tarkoitus on helpottaa elämääsi sekä mahdollistaa mukava ajanvietto kotonasi. Mikäli sähköjärjestelmän kunto sen sijaan aiheuttaa sinulle huolta turvallisuudesta ja mahdollisesti myös ongelmia, on sähkösaneeraus hyvinkin ajankohtainen.

Mikäli kuitenkin epäröit käydä toimeen, ammattilaisemme tekemä kuntotarkastus antaa sinulle varmuuden tilanteeseen. Vaikka sähköjärjestelmä ei ole osoittanut ongelmia käytössä, tulee kodin sähköjen kunto tarkistuttaa määräajoin.

Ammattilaisen tekemä sähköjärjestelmän tarkastus antaa sinulle mittaustuloksiin ja sähkölaitteiden käyttöikään perustuvan arvion kotisi sähköjen nykytilasta ja turvallisuudesta. Lisäksi saat asiantuntijamme ehdotuksen siitä, mitä mahdollisia korjaustarpeita kotisi sähköjärjestelmässä on ja kuinka voimme pidentää omakotitalosi elinkaarta.

 

Mitä hyötyjä voit odottaa, kun toteutat omakotitaloosi sähkösaneerauksen: 

  • Kodistasi tulee turvallisempikotisi on juuri niin turvallinen, kuin sen sähköjärjestelmä on
  • Kotisi nykyaikaistuunykyaikaistamalla taloteknisiä järjestelmiä pidennetään kotisi elinkaarta
  • Asuinmukavuus nouseeriittävä valaistus sekä sopiva määrä pistorasioita takaavat mukavan ajanvieton kotonasi
  • Kotisi arvo kohoaahuolehtimalla omakotitalosi kokonaiskunnosta ylläpidät myös talon arvoa

 


Varmista sähköjärjestelmäsi kunto maksuttomalla kartoituksella!

Jätä yhteydenottopyyntö, niin sovitaan ajankohta ilmaiselle sähköverkon kuntoarviolle!

 


Entä mitä sähköremontti maksaa?

Lue aiheesta toisesta artikkelistamme, jossa kerromme selkeästi sen, kuinka omakotitalosi remontti räätälöidään yksilölliset tarpeet huomioiden ja mistä sähköremontin kustannukset koostuvat.

Kategoriat: Sähkösaneeraus, Yleinen |