Mistä tiedät, milloin omakotitalosi sähköjärjestelmä tulisi uusia?

Omakotitalo kätkee rakenteisiinsa laajan ja monimuotoisen sähköjärjestelmän, joka mahdollistaa sinulle tämän päivän asumisen helppouden, kotona olemisen mukavuuden sekä katkeamattoman lämmityksen.

Sähköjärjestelmä ja siihen kuuluvat laitteet kuitenkin kuluvat käytössä ja ikääntyessään, jonka vuoksi uudistaminen tulee väistämättä eteen samalla tavoin, kuin esimerkiksi putkiremontti. Taloteknisten järjestelmien uudistaminen on kodin elinkaaren jatkuvuuden kannalta välttämätöntä.

Putkiremontista poiketen sähkösaneeraus vaikuttaa erityisen paljon kotisi kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen, asumismukavuuteen sekä kuntoon. Millä tavoin sitten voit tunnistaa oman kotisi sähköremontin tarpeen?

 

Vanhan sähköjärjestelmän ongelmat kertovat uudistamisen tarpeesta

Tyypillisesti 60-80 -luvulla rakennettujen omakotitalojen sähköjärjestelmän haaste on se, että sähköistys on kauttaaltaan vanhentunut eikä vastaa tämän päivän turvallisuusvaatimuksia. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kiinteät valaisimet ovat toiminnaltaan heikkoja, pistorasiat ovat maadoittamattomia, vikavirtasuoja uupuu, sulakemerkinnät ovat puutteellisia ja sähköjärjestelmässä saattaa esiintyä löysäliitoksia. Lisäksi on tyypillistä, että vanhojen sähköjärjestelmien saneerauksien yhteydessä löydetään omatoimisesti tehtyjä sähköasennuksia, jotka eivät ole turvallisia.

Kotivon pitkäaikainen ja kokenut asentaja Juuso Matilainen kertoo, kuinka asiakkaat ovat tavallisesti päätyneet uudistamaan kodin sähköjärjestelmän.

– Usein asiakkaat huolestuvat huomattuaan, että sulakkeet palavat tarpeettoman usein ja sähkökalusteet alkavat olla vanhentuneita ja huonossa kunnossa. Toisinaan taas remonttipäätökseen ajaa aiheellinen huoli turvallisuudesta, vaikka näkyviä ongelmia ei ole vielä esiintynyt, Juuso mainitsee.

– Sähkösaneerauksen tavoitteena ja lähtökohtana on aina asiakkaan kodin elinkaaren pidentäminen ja tietysti asukas haluaa usein ratkaisullaan taata turvallisen sekä pitkäikäisen kodin myös jälkipolville, Juuso lisää.

 

Yli 30 vuotta vanha kodin sähköjärjestelmä on ylittänyt laskennallisen käyttöiän

Kodin sähköjärjestelmällä ja siihen kuuluvilla laitteilla on käyttöikä, joka on keskimäärin noin 30 vuotta. Laskennallinen tekninen käyttöikä perustuu käytettyihin materiaaleihin sekä niiden tyypilliseen kulumiseen.

– Vaikka sähköjohdotukset ovat pääosin seinien sisällä piilossa, tapahtuu materiaaleissa lämpötilasta sekä muista olosuhteista johtuvaa kulumista ja lämpölaajenemista. Sähköjohdotusten ympärillä oleva kuminen eriste haurastuu vuosikymmenien käytön aikana ja sähköjohdotuksien liitokset voivat löystyä, Juuso kertoo.

Heikko eristys ja löystyneet liitokset ovat tilastollisesti sähköjohdotuksien keskeisimmät sähköturvallisuusriskit.

Pistorasioiden niukka määrä on monen omakotitaloasujan riesa 

– 60-80 -luvulla ja jopa 2000-luvun alkupuolella rakennetuissa taloissa on nykyelektroniikan tarpeisiin liian niukasti pistorasioita. Näitä puutteita paikataan usein jatkojohtoviritelmillä, Juuro kertoo.

Jatkojohtojen jatkuva käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä ne ovat tarkoitettu vain väliaikaiseen käyttöön, kuten talvella sesonkivaloja varten. Jatkuvassa käytössä sähköjärjestelmään liitetään helposti enemmän sähkölaitteita, kuin se on aikoinaan mitoitettu kestämään, joka voi aiheuttaa ylikuormittumisen.

 

Jatkuva sulakkeiden palaminen on merkki sähköjärjestelmän kantokyvyn riittämättömyydestä

Useasta 60–80-luvulla rakennetusta omakotitalosta löytyy perinteinen sulaketaulu, jossa on tulppasulakkeet ja pyöreät valkoiset sulakekannet. Näissä vanhan mallisissa sulaketauluissa sulakkeiden palaminen on usein toistuva riesa, joka tyypillisesti johtuu äkillisestä liian korkeasta virran määrästä sähköjärjestelmässä.

Virtapiikin aiheuttaa usein se, että sähköjärjestelmään on liitetty saman aikaisesti liian monta sähkölaitetta. Jo kahdessa vuosikymmenessä kodin sähkölaitteiden määrä on kasvanut huomattavasti ja siksi sähköjärjestelmään liitetään helposti enemmän laitteita, kuin se on aikoinaan mitoitettu kestämään. Kun sulakkeiden palaminen on toistuvaa, se on tyypillisesti merkki siitä, että sähköjärjestelmän kantokyky on saavuttanut rajansa ja sen päivittämistä nykykäyttöä vastaavaksi kannattaa harkita.

 

Vanhat kiinteät valaisimet tuottavat hurjan määrän lämpöä

Useassa 60-80-luvun omakotitalossa olevat vanhat kiinteät valaisimet tuottavat kuluttamastaan energiasta jopa noin 90 prosenttia lämpöä. Tämä tarkoittaa sitä, että pidemmällä aikavälillä lämpö haurastuttaa valaisimen muoviosia, jotka toimivat valaisimen eristeenä.

– Kun palanut lamppu jossain vaiheessa vaihdetaan valaisimeen, haurastunut muoviosa rikkoutuu herkästi. Rikkinäinen valaisin, jossa on puutteelliset eristeet on paloturvallisuusriski ja tulee vaihtaa viipymättä uuteen, Juuso mainitsee.

 

Palaneen käry voi johtua ylikuumenemisesta tai pölystä sähkölaitteessa

Onko kodissasi joskus palaneen käry muusta, kuin ruuanlaitosta johtuen? Haju saattaa viitata jonkin laitteen ylikuumenemiseen sähköjärjestelmässä. Kyse voi olla valaisimen, pistorasian tai valokatkaisijan haurastuneiden johdotuksien kuumenemisesta, mutta toisinaan myös sähkölaitteisiin kerääntynyt pöly voi aiheuttaa vastaavaa. Palaneen haju on kuitenkin vakavasti otettava oire ja alkuperä on syytä selvittää.

 

Olemme apunasi, kun haluat varmistua kotisi sähköjärjestelmän turvallisuudesta

Vanhemman omakotitalon omistajana on tärkeää muistaa, että sähköistyksen tarkoitus on helpottaa elämääsi sekä mahdollistaa mukava ajanvietto kotonasi. Mikäli sähköjärjestelmän kunto sen sijaan aiheuttaa sinulle huolta turvallisuudesta ja mahdollisesti myös ongelmia, voi sähkösaneeraus olla ajankohtainen.

Maksuton kuntoarvio antaa sinulle varmuuden tilanteeseen. Edustajamme tekee kotisi sähkölaitteiden kuntoon ja käyttöikään perustuvan arvion sähköjen nykytilasta ja turvallisuudesta. Lisäksi saat ehdotuksen siitä, mitä mahdollisia korjaustarpeita kotisi sähköjärjestelmässä on ja kuinka voimme pidentää omakotitalosi elinkaarta.

Halutessasi laskemme sinulle tarjouksen kotisi sähkösaneerauksen toteuttamisesta. Lue toisesta artikkelistamme, kuinka omakotitalosi remontti räätälöidään yksilölliset tarpeet huomioiden ja mistä sähköremontin kustannukset koostuvat.

 

Nykyaikaisen sähköjärjestelmän hyödyt

  • Maadoitetut pistorasiat ja vikavirtasuoja lisäävät kodin sähköturvallisuutta
  • Nykyaikaiset sähkökalusteet ovat energiatehokkaita
  • Riittävä valaistus ja sopiva määrä pistorasioita lisää asuinmukavuutta
  • Huolehtimalla omakotitalosi taloteknisistä järjestelmistä ylläpidät kotisi käyttöarvoa

 


Varmista sähköjärjestelmäsi kunto maksuttomalla kartoituksella

Jätä yhteydenottopyyntö, niin sovitaan ajankohta omakotitalosi sähköjärjestelmän kuntoarviolle.

Kategoriat: Sähkösaneeraus, Yleinen |