Miksi sähkösaneeraus tulisi tehdä?

Puhuessamme sähköstä, käsitämme sen kokonaisvaltaisuuden osana elämäämme ja miten sähkö mahdollistaa arjen toimintaa. Usein saamme assosiaatioita liittyen sähkölaitteisiin, sähkön turvallisuuteen sekä sähkön kuluttamiseen.

Säästämme sähköä sammuttamalla laitteet ja tarpeettomat valot, varmistamalla vapaan ilmankierron sähkölaitteiden lähettyvillä sekä matkoille lähdettäessä alentamalla kodin lämpötilaa. Näkymätön sähkö on iso osa arkeamme ja sähköverkon toimintakyvystä huolehtiminen pitää asuinmukavuuden korkealla.

Ikääntyneen sähköjärjestelmän tunnusmerkit

Sähköjärjestelmät eivät säästy ikääntymiseltä ja yleisesti voidaan ajatella järjestelmän käyttöiän olevan 20-40 vuoden välimaastossa. Vanhentuneen sähköjärjestelmän tunnistamisessa auttaa seuraavien asioiden tarkkailu:

– sulakkeet palavat usein
– valot välkkyvät oudosti
– asuntoon ilmaantuu välillä palaneen käryn haju sekä
– keskuksissa, pistorasioissa tai valaisimissa on kuumentumisen aiheuttamia, tummentuneita jälkiä.

Osa omakotitalojen sähköjärjestelmistä on iän myötä vanhentunut, eivätkä ne vastaa enää nykyisiä standardeja tai niissä on käytön mukana tullutta kulumaa. Ikärappeumat sekä erilaiset tee-se-itse -viritelmät aiheuttavat välillä jopa turvallisuusriskejä: maadoittamattomissa, vanhoissa pistorasiamalleissa ei ole esimerkiksi sähköiskuilta suojaavaa suojamaadoitusjohdinta tai lapsisuojausta. Paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa tarkastamalla palovaroittimien toimintakunto ja laskemalla, että palovaroittimia on määräyksien mukaan vähintään 1kpl jokaista alkavaa 60 m2 kohti.

Sähköjärjestelmän uusiminen on kokonaisvaltaista toimintaa ja helpottaa omakotiasujan elämistä. Uudistetut sähkönjakelun keskukset näyttävät, kun sulake on palanut ja niissä ei tarvita tulppasulakkeiden monimutkaista vaihtamista. Päivitetyissä keskuksissa on vikavirtasuojat, jotka tunnistavat rikkinäiset laitteet, jos niitä yritetään kytkeä verkkoon. Vikavirtasuojan toiminnan takaamiseksi on olennaista maadoittaa pistorasiat, vaihtaa ne ehjiksi ja kiinnittää rasiat kunnolla.

Asuinmukavuus ykkössijalla

Joskus tarvittavien pistorasioiden lukumäärää ei ole ennakoitu tarpeeksi suureksi. Varsinkin sesonkiaikoina, kun tunnelmavalaistusta halutaan lisätä, saatetaan havahtua omakotitalossa olevien pistorasioiden lukumäärän niukkuuteen. Pistorasioiden määrän riittämättömyyttä helpottamaan ostetaan jatkojohtoja, joissa on erimäärä pistokkeita riippuen siitä, kuinka monelle sähkölaitteelle halutaan virtaa tuoda.

Jatkojohdot helpottavat pistorasiapulaa, kun niiden käyttö keskittyy tilapäiseen tarpeeseen. Asianmukaiseen käyttöön kuuluu huolehtiminen johdon vapaasta liikkuvuudesta ja tarkastaminen, ettei johto jää puristuksiin ja siten vaurioidu. Yleinen suositus on, että jatkojohtoja käytetään vain tilapaisesti, sillä ylimääräiset lattialla lojuvat piuhat ovat usein tiellä ja johdot voivat kuumeta. Jatkojohtojen jatkuva käyttö, puristuksiin jäänyt jatkojohto ja jatkojohtoon kytkettävien laitteiden toistuva vaihtelu ovat listattuna Tukesin sivuilla tyypillisinä sähköpalon aiheuttajina.

Sähköverkon uusimisella voidaan vaikuttaa asumisen yksityiskotiin ja siten lisätä merkittävästi asuinmukavuutta. Pistorasioiden määrän lisäys on yksi keino, valaistusratkaisujen päivittäminen toinen. Esimerkiksi omakotitalon lämpötilaan vaikuttamalla asukas saa huomioitua ja kontrolloitua oman sähkönkulutuksensa ympäristövaikutuksia, jolloin asumisen kautta edistetään omia arvoja.

Kuten kaikessa saneeraustyössä, myös sähköremontissa voidaan päivittää asunnon ilmettä. Esteettiset syyt ovat harvoin ensisijaisia syitä remontin aloittamiselle, mutta järjestelmän uusimisen yhteydessä, sähköasennuksen ammattilaiset voivat kytkeä asiakkaan toivomat uudet patterit, LED-valaisimia tai kiukaan asianmukaisesti ja ammattilaisen rautaisella taidolla.

Tiivistettynä

Sähköjärjestelmä ikääntyy samalla tavalla, kuin muutkin järjestelmät. Uudet säädökset ja kehittynyt tekniikka luovat uudistamiselle tarvetta samalla helpottaen asumista. Sähköjärjestelmän asiakaslähtöinen toimivuus muodostuu omakotitalon turvallisuudesta ja asuinmukavuudesta, ja nämä seikat tulee olla prioriteettilistalla kaikessa sähkösaneerauksessa.

Haluatko selvittää oman sähköjärjestelmäsi kunnon ? Jätä yhteydenottopyyntö, niin sovitaan ajankohta ilmaiselle sähköverkon kuntoarviolle!

Lähde: http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Sahko-ja-hissit/sahkolaitteiden-paloturvallisuus/

Kategoriat: Ajankohtaista, Sähkösaneeraus, Yleinen | Avainsanat: ,