Kuinka kauan omakotitalon sähkösaneeraus kestää?

Omakotitalon sähköjärjestelmä on monimuotoinen kokonaisuus, joka vaikuttaa suoraan kodin turvallisuuteen sekä kokonaiskuntoon. Näkymättömänä elementtinä sähköjärjestelmä ja sen toimivuus ei kuitenkaan usein käy mielessämme. Sähköjärjestelmälle laskettu tekninen käyttöikä antaa osviittaa saneerauksen tarpeesta; sähkötekniikan ikä liikkuu keskimäärin 20-40 vuoden välillä.

Sähkösaneerauksella tuodaan kodin turvallisuus nykyaikaan

Omakotitalon sähkösaneerauksen kestoon vaikuttaa olennaisesti remontin kattavuus, joka muodostuu kiinteistön saneeraustarpeiden mukaan. Se, kuinka kaukana lähtötilanne on vaaditusta kodin sähköturvallisuuden tasosta, vaikuttaa saneerauksen sisältöön ja sitä kautta urakan kestoon. Tyypillisesti saneerauskohteissa kodin sähköjärjestelmät ovat ohittaneet teknisen käyttöikänsä, jonka vuoksi kokonaisvaltainen sähköjärjestelmän uudistus on tarpeen.

Turvallisuustasoon vastatakseen kodissa on nykyvaatimuksien mukaan oltava maadoitetut pistorasiat kaikissa tiloissa, lisäksi valtaosa kodin pistorasioista tulee olla vikavirtasuojattu ja huoneistossa on oltava sähköverkkoon kytketty palovaroitin. Nämä uudistukset vaativat usein kohteen johdotuksien uusimisen, sillä vanhemmissa pistorasioissa suojamaajohdin uupuu kokonaan. Vikavirtasuojaus sen sijaan edellyttää uudistusta sähkökeskukseen.

 

Saneerauksen sisältö määrittää remontin keston

Aluksi Kotivon asiantuntija kartoittaa kodin nykyisen sähköjärjestelmän nykytilan erilaisten mittauslaitteiden avulla, sekä tutkimalla liitoksien ja sähkölaitteiden kunnon. Kartoituksen perusteella suunnitellaan tarpeenmukainen saneerauksen sisältö. Tyypillisesti sähköremontissa vaihdetaan vanha sähkökeskus uuteen, johdotukset uusitaan, pistorasiat päivitetään maadoitettuihin malleihin, vanhojen valaisimien tilalle asennetaan nykyaikaiset energiatehokkaat LED-valaisimet ja valaisinkytkimet vaihdetaan. Mikäli kodissa on sähkölämmitys, myös patterit vaihdetaan uusiin energiatehokkaisiin, helposti säädeltäviin ja turvallisiin malleihin.

Asiakkaan toivomusten ja tarpeen mukaan saneerauksen yhteydessä asennetaan myös mahdolliset lisälaitteet. Näihin lukeutuvat muun muassa pistorasiat, joita vanhoissa taloissa on usein liian pieni määrä nykyelektroniikan tarpeisiin. Kun kodissa on tarpeellinen määrä pistorasioita, asukkaan ei tarvitse turvautua enää jatkojohtoihin, jotka ovat jatkuvassa käytössä paloturvallisuusriski.

Kodin asuinmukavuuteen kannattaa panostaa ja toteuttaa halutut muutokset yhden remontin puitteissa. Näin varmistetaan, että lisälaitteet ovat turvallisesti ja siististi asennettu ja laitteiden johdotukset saadaan kätevästi kodin rakenteiden sisään. Asennettavat lisälaitteet vaikuttavat työmäärään ja sitä kautta remontin kokonaiskestoon.

Asennustapa on tärkeä osa työtehokkuutta

Omakotitalon sähkösaneerausten toimitussisällössä ei ole usein suuria eroja eri toimijoiden kesken. Sitäkin merkittävämmäksi asiakkaalle muodostuu remontin toteuttavan tahon työskentelytavat. Asennustehokkuudella, yleisillä työskentelytavoilla sekä kokemuksella on suuri merkitys sähkösaneerauksen kestoon.

Kotivo uudistaa kodin sähköjärjestelmän nopeasti ja tehokkaasti, ilman, että asukkaan tarvitsee muuttaa remontin alta pois. Sähköjohdotus saadaan uusittua siististi rakenteita rikkomatta ja uudet sähkökalusteet vaihtuvat kätevästi remontin yhteydessä. Vuosittain noin 700 toteutettua sähkösaneerausta on kartuttanut Kotivolle tuntuvan kokemuksen sähköistyksen uudistuksiin.

Sähköalalla tärkeä asia on myös työntekijän ammattitaito ja ammattipätevyys. Työturvallisuus ja sen noudattaminen omakotitalon sähkösaneerausta toteutettaessa edesauttaa sujuvaa remonttia, niin asentajalle, kuin asiakkaallekin.

 Tiivistetysti

Omakotitalon asuinpinta-alan suuruus ei itsessään vaikuta sähkösaneerauksen kestoon ja laajuuteen. Suurin merkitys on kodin sähköjärjestelmän laajuudella, järjestelmän iällä, saneerauksen sisällöllä sekä työn toteuttavan toimijan työskentelytavoilla.

Tarkan saneerauskeston ja aikataulun määrittäminen ilman tiettyä kohdetta on pulmallista: jotkut työkohteet ovat työmäärältään suurempia ja niiden saneeraus vie pidempään. Keskimäärin Kotivon sähkösaneeraus omakotitaloon kestää noin 4-5 päivää. Tässä aikataulussa saadaan nykyaikaistettua koko kodin sähköistys.

Mietityttääkö kotisi sähköjärjestelmän kunto? Ota yhteyttä meihin, asiantuntijamme antaa mittaustuloksiin perustuvan, maksuttoman arvion kotisi sähköjärjestelmän kunnosta sekä mahdollisesta saneeraustarpeesta!

Kategoriat: Ajankohtaista, Sähkösaneeraus, Yleinen |